Paragrafen

Bedrijfsvoering

Missie:
Onze missie is “Samen Ontspannen Durven”

  • Wij zijn Cittaslow;
  • Wij zijn voor onze inwoners, ondernemers en organisaties een betrouwbare overheid;
  • Wij zijn een flexibele organisatie die zich aanpast bij de veranderende eisen van de Participatiesamenleving;
  • Wij staan voor Samen Ontspannen Durven!

Wij werken vanuit een informele organisatie met korte lijnen, waardoor we een grote slagkracht hebben. Er is ruimte om te experimenteren en een grote mate van eigen verantwoordelijkheid. Onze missie Samen Ontspannen Durven is de basis van wie we zijn en wat we doen. De drie woorden hebben elk een eigen betekenis, maar versterken elkaar in de verbinding:
- Samen: we klaren de klus met elkaar en met onze inwoners, voelen ons onderdeel van het geheel en werken samen aan gemeenschappelijke doelen.
- Ontspannen: we werken in een ontspannen en prettige sfeer met een fit lichaam en een opgeruimde geest.
- Durven: we weten wat we kunnen en nodig hebben in ons werk en durven daarvoor te staan, ook in relatie tot de dienstverlening aan onze inwoners.

Visie
We zijn een betrouwbare partner in onze veranderende rol in de samenleving.

Betrouwbare overheid

  • We zijn open, professioneel, consequent en bereikbaar, en komen onze afspraken na.
  • Wij ondersteunen het bestuur bij het ontwikkelen en realiseren van haar visie.
  • Wij staan voor een onafhankelijk, integer advies en een professionele uitvoering.

Veranderende rol overheid

  • We zijn in dialoog met onze inwoners, ondernemers en organisaties en staan open voor ideeën en suggesties en stemmen onze dienstverlening af op de vraag uit de samenleving.
  • Wij willen gezien worden als onderdeel van een netwerk van actoren. Wij treden verbindend op, faciliteren het proces en kunnen de uitvoering waar mogelijk overlaten aan partners.

Kernwaarde

  • Wij hanteren de Cittaslow-principes, de menselijke maat, sociale cohesie, ambachtelijkheid, kleinschaligheid en verstandig gebruik van technologie, als leidraad.

Organisatievisie
In 2020 is een traject gestart onder leiding van bureau Bugel Hajema om, in een
participatief traject samen met onze inwoners, bedrijven en organisaties, de
Omgevingsvisie op te stellen. Hierbij vindt eveneens een herijking/ vernieuwing plaats
van de Toekomstvisie. Wensen en ambities uit de Omgevingsvisie (en de Toekomstvisie)
kunnen invloed hebben op de manier waarop onze organisatie is ingericht en hoe wij ons
werk doen. Dit traject is in 2021 nog niet afgerond. Een analyse van de gevolgen voor een eventuele nieuwe/vernieuwde organisatievisie heeft dan ook nog niet plaatsgevonden.

Swingende Tent
Dat de Toekomstvisie nog niet is afgerond, wil niet zeggen dat er op het gebied van organisatieontwikkeling niets is gebeurd.  Integendeel. Om de vele ontwikkelingen in de maatschappij en de vele, soms zeer complexe, opgaven die op ons afkomen aan te kunnen, is een ontwikkeltraject ingezet met als belangrijkste doel: zo wendbaar worden dat we alle opgaven aankunnen. Ook als kleine gemeente.  De ontwikkeling verloopt in hoofdzaak langs 5 actielijnen:

  • de klant centraal: werken vanuit de bedoeling
  • werkgeluk als vertrekpunt
  • verder met opgavegericht en integraal werken en met zelforganisatie
  • ons strategisch vermogen versterken
  • samenwerken met anderen om kwetsbaarheid te verminderen.  

Koersdocument, TopX en ‘Kiezen voor de toekomst’
In 2019 is het Koersdocument ‘Naar een open huis op een stevig fundament’ vastgesteld
en gepresenteerd aan de organisatie. In het Koersdocument hebben we beschreven hoe
we willen doorgroeien naar een moderne gemeentelijke organisatie. Daarbij is essentieel
dat een dergelijke organisatie een goed en stevig fundament heeft.
Voor het jaar 2021 was het speerpunt (gekozen uit het Uitvoeringsplan dat in 2020 is opgesteld): 'Integraal werken'. Belangrijke speerpunten waar in dat kader aan gewerkt is, zijn:

  • de klant centraal;  onder andere door goed te kijken naar de dienstverlening na de invoering van de Omgevingswet
  • een vernieuwd (sociaal) Intranet, met veel meer mogelijkheden om je collega's op de hoogte te houden over waar je mee bezig bent en goed gevulde profielen om snel te kunnen vinden wie je nodig hebt;

Natuurlijk bleven we ook verder werken aan 'De basis op orde' waar dat nodig was.
En hebben we een speerpunt uit de Top6 van 2020 verder invulling gegeven, namelijk: zelforganisatie.  Vanwege corona was dat uitgesteld.  In 2021 hebben we een bureau geselecteerd (Plato) dat onze teams begeleidt in een traject richting meer zelforganisatie. Zij doen dat door vooral ín het werk te kijken wat er beter kan en hoe dat meer zelforganiserend opgepakt kan worden.

Intussen is, na vaststelling van de begroting 2021, ook de tweede fase van de aanbevelingen uit het rapport ‘Kiezen voor de Toekomst’ grotendeels gerealiseerd. Dit door onder andere het invullen van vacatures bij het Sociaal Domein (monitoring) en KCC (gastvrouw/telefonie) en een vaste programmamanager. Ook zijn trainees aangetrokken, waarvan 3 binnen het Sociaal Domein. Naast extra capaciteit brengt dit ook nieuwe inzichten en een frisse blik op de materie. De opdrachten voor de trainees lopen door tot juni 2022.   

Ontmoeting
Corona heeft ook in het jaar 2021 een belangrijke rol gespeeld. Medewerkers hebben grote delen van het jaar thuis gewerkt en 'social distancing' was van grote invloed op onze persoonlijke interacties. Veel interacties vonden digitaal plaats.  Dat gold voor medewerkers, managers en bestuurders onderling, maar ook voor ontmoetingen met en tussen inwoners. We hebben steeds beter geleerd wat daarbij wel en wat ook niet werkt. En kwamen soms ook tot de conclusie dat je met digitale middelen heel andere groepen inwoners bereikt, wat een blijvende verrijking van ons participatie- en informatiereportoire zal zijn.

Huisvesting
We willen de inrichting van ons gemeentehuis ondersteunend laten zijn aan de opgaven die we uit te voeren hebben.  In 2018 was daarvoor al een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Echter, door corona is de manier waarop ons gemeentehuis als werkplek wordt gebruikt, ingrijpend veranderd.  Daarom is in 2021 een project Huisvesting gestart, met een externe projectleider, om te bepalen hoe de inrichting van ons gemeentehuis het beste aansluit bij de ontwikkelingen in de maatschappij en in onze organisatie. Ook de klimaatbeheersing en verduurzaming van het gebouw wordt in dat project meegenomen. Het project loopt door in 2022. Voor de kortere termijn loopt een Experiment Huisvesting, waarbij met behulp van beperkte middelen wordt bekeken welke inrichting aan een behoefte voldoet en wat niet.

Deze pagina is gebouwd op 10/04/2022 13:17:38 met de export van 09/28/2022 12:48:41