Algemeen
De wereldwijde uitbraak van Covid-19 eind februari 2020 heeft een enorme impact op ons allemaal. Het raakt de gehele organisatie en veel thema's en taakvelden. Voor de aanpak van Covid-19 namen we, aanvullend op de landelijke maatregelen van het Rijk, tien maatregelen om onze inwoners en ondernemers te ondersteunen. We hebben een paragraaf toegevoegd waarin we beschrijven wat de gevolgen van Covid-19 op onze organisatie zijn (geweest), welke maatregelen de organisatie heeft genomen en wat de kosten, gemiste opbrengsten en risico’s van Covid-19 op de thema’s en taakvelden zijn (geweest). Verder schenken we aandacht aan de financiële gevolgen en risico’s van Covid-19 voor 2021 en de jaren daarna, want we weten niet wanneer we het achter ons kunnen laten en wat de financiële effecten dan zijn.
De Jaarstukken
De jaarstukken zijn onderverdeeld in het jaarverslag en de jaarrekening. De jaarstukken zijn opgesteld binnen de kaders van het Besluit Begroting en Verantwoording Provincies en Gemeenten (BBV). Dit ziet u terug in de indeling en de opbouw van de jaarstukken. De jaarstukken zijn ingedeeld op vier thema’s: Onze inwoners, Onze economie, Onze toekomst en Onze leefomgeving. In 'Onze portemonnee' leggen we verantwoording af over het financiële beheer en over het behalen van de doelstellingen uit de begroting 2021.
Het jaarverslag
De themabegroting 2021 benoemt de doelstellingen per thema. De Bestuursrapportage 2021-I belichtte de voortgang halverwege het jaar. Nu is voor alle doelstellingen de stand per eind 2021 in beeld gebracht. Dat doen we in een samenvatting en de voortgang geven we aan met onderstaande kleuren.
afgewerkt | volgens planning | niet volgens planning | nog niet gestart |
Waar noodzakelijk geven we een toelichting. Per doelstelling rapporteren we over de voortgang.
De jaarrekening
In het onderdeel ‘Samenvatting op hoofdlijnen’ van de jaarstukken kunt u zien of de plannen binnen het budget zijn uitgevoerd en hoe de gemeente ervoor staat. Bij de balans en het overzicht van baten en lasten zijn de verschillen ten opzichte van de begroting na wijziging in beeld gebracht. Is het verschil groter dan € 25.000 dan lichten wij dit toe. De verschillen ontstaan als in de bestuursrapportage 2021-II een ander bedrag begroot is dan in het jaar 2021 in werkelijkheid is gerealiseerd.
Centrale verklaring voor een aantal posten
We geven in de jaarrekening de mutaties ‘loonkosten’ en ‘kapitaallasten’ centraal weer. Dit voorkomt verwijzingen en herhalingen. Ook laten wij zo zien hoe de totale loonkosten zich verhouden ten opzichte van de raming.
De SiSa-verantwoording
Van het Rijk en de Provincie ontvangt de gemeente uitkeringen voor een aantal specifieke taken. In de SiSa-bijlage leggen we verantwoording af over deze specifieke uitkeringen.
Beleidsindicatoren
Volgens het BBV zijn we verplicht om de beleidsindicatoren van Waarstaatjegemeente.nl te presenteren. Deze indicatoren zijn opgenomen in een bijlage. Waarstaatjegemeente.nl verzamelt de gegevens uit een aantal bronnen zoals het CBS en de VNG.
Overzicht taakvelden
Gemeenten moeten volgens de vernieuwde BBV-voorschriften ook verplichte taakvelden opnemen in de jaarrekening. Dat maakt onderlinge vergelijkingen tussen gemeenten gemakkelijker en zo beschikken het Rijk en het CBS over goede, eenduidige informatie. In onze jaarrekening staat een overzicht van deze voorgeschreven taakvelden.
Wij hopen u met dit verslag een goed inzicht te kunnen geven in onze financiën.
College van burgemeester en wethouders
Jan Seton Niek Wind Freek Buijtelaar Nynke Houwing Albert Trip