De gevolgen van Corona op het sociaal domein zijn soms zichtbaar, maar we weten niet wat er nog onder de radar leeft. Dit wordt later waarschijnlijk duidelijker. De economie herstelde in 2021 goed en de werkgelegenheid steeg. Daardoor daalde het aantal huishoudens met bijstand gestaag. Tot 1 oktober 2021 bleef de TOZO-regeling bestaan voor ZZP’ers en andere kleine ondernemers die door Corona in de problemen kwamen.
In 2021 startte het programma doorontwikkeling sociaal domein. De focus in het programma lag vooral op het maken van preventiebeleid en het vaster vormgeven van monitoring. Met beiden hebben we flinke slagen gemaakt. Dat leverde een visie op preventie in het sociaal domein op. Een tweedaagse heisessie in oktober leverde veel input op vanuit allerlei geledingen uit de samenleving zoals samenwerkingspartners en de Adviesraad sociaal domein.
Er zijn verschillende monitorings-initiatieven geweest. Zo onderzochten we met een klankbordgroep monitoring hoe de gemeenteraad het beste geïnformeerd kan worden over het sociaal domein: welke informatie heeft de raad nodig om zijn taken - kaderstellen en controleren - zo goed mogelijk uit te voeren? Daarnaast boekten we vooruitgang om meer in control te komen in het sociaal domein. Wat jeugdzorg betreft zijn we heel ver, wat de Wmo betreft wordt het inzicht steeds groter. We hebben de gemeenteraad hier ook regelmatig over bijgepraat.
In het afgelopen jaar rondden we samen met de gemeente Coevorden een groot inkooptraject voor Wmo begeleiding af. De contracten zijn getekend en we zijn drukdoende met de implementatie.
In de schuldhulpverlening zien we gelukkig nog geen stijging van het aantal gebruikers als gevolg van de Corona-beperkingen. Daarbij was het project ‘vroegsignalering’ van belang dat we samen met de gemeente Aa en Hunze een project zijn gestart om tijdig te kunnen signaleren of mensen mogelijk in een schuldensituatie terechtkomen.
Ervaringen van onze inwoners in het sociaal domein zijn erg belangrijk. Hiervoor voerden we jaarlijks een cliëntervarings-onderzoek uit maar dat leverde niet altijd voldoende informatie op. Daarom troffen we voorbereidingen om vanaf 2022 continu te meten hoe gebruikers in het sociaal domein de kwaliteit van ondersteuning ervaren.
Zeer vermeldenswaardig is dat we de meedoen-webwinkel voor mensen met een laag inkomen hebben vernieuwd. We werkten daarbij nauw samen met de andere twee gemeenten in Zuidoost-Drenthe. De toegang en het gebruiksgemak zijn verbeterd. Toen in het najaar van 2021 de gasprijzen stegen zijn we ook gestart met de opname van energiebesparende producten (tochtstrips e.d.) in de webwinkel.
Op het gebied van onderwijs voerden we de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) uit. Partners hebben elkaar goed leren kennen en dat is een zeer belangrijke eerste stap. Ook is de ondersteuningsroute onderwijs (zorg waarin Kansen4Kinderen (K4K) is geïntegreerd) gestart. Iedere school heeft een contactpersoon vanuit de GGD en het sociaal team. De verbindingen tussen onderwijs, gemeente, zorg en het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs zijn versterkt. Binnen het thema ‘ Alle kinderen leren en ontwikkelen in een doorgaande lijn in voor hen de meest passende omgeving’ kozen we ervoor om in te zetten op het ontwikkelingsgebied muziek van -9 maand tot 18 jaar.
Het taalhuis stond niet stil tijdens Corona. Vanwege de Corona-beperkingen zijn digitale bijeenkomsten georganiseerd tussen deelnemers en vrijwilligers. Diezelfde vrijwilligers en tevens de medewerkers van de sociale teams volgden een opfristraining Herkennen en Signaleren van laaggeletterdheid.
Gezonde Leefstijl is actueler geworden door de Coronacrisis maar door de maatregelen was het ook lastig om hieraan te werken. Sportaanbieders werden regelmatig op de hoogte gehouden van alle nieuwe maatregelen en ondersteuningsmogelijkheden vanuit zowel het rijk als de gemeente.
Er ontstonden veel samenwerkingsverbanden tussen sportverenigingen zoals gym en judo. Zo helpen zij elkaar ook na Corona verder. De combicoaches begeleiden en stimuleren deze samenwerking. Ze organiseerden samen met welzijnsorganisatie Andes veel activiteiten die zeker voor het mentale welbevinden van jongeren belangrijk waren. De samenwerking met Andes is duurzaam gebleken.
Tot slot zijn we zeer geïnteresseerd in wat de metingen opleveren die we in het lopende schooljaar uitvoeren onder basisschoolkinderen. Zeker ook voor de vergelijking met de jaren voor Corona. Zo hopen we beter inzicht te krijgen in wat de impact van Corona is op hun leven.